23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Därför är det så populärt med hydroponisk odling

| Medlemsnyhet | Företag AWISECO AB

Hur trevligt är det inte att kunna knipsa av ett par färska basilikablad till middagen? Eller att skörda dina egna chilifrukter rakt från köket?

Genom hydroponisk odling blir det otroligt enkelt att odla dina egna örter och grönsaker inomhus. Den stora skillnaden mellan vanlig odling och hydroponisk odling är att man odlar i vatten istället för i jord när man odlar hydroponiskt. Man tillsätter istället exakt den mängd näring som plantan behöver i varje tillväxtfas. Dessutom ger luftspalten mellan plantan och vattnet att rotsystemet ständigt får tillräckligt med syre. Med andra ord, hydroponisk odling är ett säkert kort och det är mycket svårt att misslyckas med odlingarna.

 

Detta kan du odla med hydroponisk odling

För att komma igång med odlingen hemma behöver du dels veta vad du tänker så samt införskaffa det material som behövs till odlingen. Det enda du behöver för din hydroponiska odling är:

- Odlingskärl (hydroponiska odlingar planteras i speciella odlingslådor som ser ut som en låda med runda hål upptill. Du sätter där i de plantor som ska odlas och fyller på med vatten i själva kärlet).

- Odlingspluggar (små pluggar av exempelvis kokosfiber, torv och lite näring).

- Fröer till de plantor du vill så

- Växtnäring. Det finns särskilda växtnäringar avsedda för just hydroponisk odling.

- Odlingslampor. Då hydroponisk odling sker inomhus behövs det ofta kompletterande odlingslampor för vinterhalvåret.

Det bästa av allt – du behöver inga gröna fingrar för att lyckas. Men vilka grönsaker och örter kan man odla i en hydroponisk odling? Den här typen av odlingar växer riktigt snabbt, så det är vanligast att man sår sallad, kryddor eller blommor som du kan skörda regelbundet. Vissa salladssorter är särskilt bra för hydroponisk odling, som grönkål, pak choi och sallat. Örter som trivs bra i odlingen är basilika, persilja och koriander.

 

Stora fördelar med hydroponisk odling 

Det finns mängder av fördelar med att skapa sin alldeles egen hydroponiska odling. Vi tar upp vissa av alla de många fördelar som finns:

- Svårt att misslyckas. Du kan till och med köpa odlingspluggar med färdigsådda fröer. Då är det bara att stoppa ner pluggarna i odlingskärlet, tillsätta vatten och näring och vänta ett par veckor innan skörd.

- Du kan plantera i stort sett vad som helst. Gäller det fruktbärande plantor som tomater, chilifrukter och liknande, behöver du bara välja större odlingskärl.

- Slipp jord i hela hemmet. Eftersom hydroponiska odlingar helt och hållet är vattenbaserade behöver du inte någon jord. Skönt att slippa städa upp med andra ord.

- Snabbväxande odlingar. Det här odlingssättet har visat sig ge extremt snabb skörd för såväl salladssorter som örter.

- Odla året runt. Med hjälp av växtlampor kan du enkelt skörda läckerheter från fönsterblecket hela året, till och med på julaftonsmorgonen. 

Idag kan du hitta kompletta startpaket för hydropnisk odling, med andra ord tar det inte mer än 10 minuter att ha planterat och installerat allt. Sedan behöver du bara fylla på med vatten cirka var fjortonde dag. Odlar du dessutom flertalet olika grönsaker, örter och sallader, kan du kontinuerligt skörda från olika plantor och alltid ha färska grönsaker hemma.

 

Populärare än någonsin

Klimatkrisen fortsätter, något som fått många människor att tänka om gällande sina konsumentvanor. Att börja odla hemma själv gör att du slipper betala för sallad och grönsaker som är odlade på någon helt annan plats. Med andra ord kan transporter över länder minska allteftersom fler börjar odla hemma. Dessutom finns det bra utrymme att spara pengar på vanliga salladsingredienser som du istället kan odla betydligt bättre hemma. Varför inte införskaffa dig ett odlingskärl själv? Njut av färsk, krispig sallad med egenodlade tomater!

Medlemsnyhet

Företag
AWISECO AB

Utsiktsvägen 16
591 35 Motala
Sverige

Sänd till en kollega

0.062