23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så sänker du dina driftkostnader för ditt boende!

| Medlemsnyhet | Företag AWISECO AB

Oavsett om du är boende i hus eller lägenhet så är det möjligt att sänka sina driftkostnader. Driftkostnader avser den totala kostnaden av vad det kostar att ha sitt boende varje månad eller år.

Det skiljer sig givetvis vad driftkostnaderna hamnar på beroende på om du är boende i en bostadsrätt, hyr en lägenhet eller äger ett hus.

Detta ingår i driftkostnader för boende:

El - här ingår elektricitet via hushållsel samt uppvärmning. 
Vatten - Fasta och rörliga kostnader (gäller hus, i vissa fall lägenheter).
Hemförsäkring - Säkerheten för ditt hem om något går sönder eller blir stulet. (det är en god idé att du jämför och hittar den bästa hemförsäkring innan du tecknar en ny.
Sophämtning - Kostnader för att hantera hushållsavfall (gäller hus). 
Olika abonnemang - allt från TV, telefon, internet och annat som går till boendekostnaderna.
Sotning - Om du bor i hus eller lägenhet med eldstad eller uppvärmning via förbränning så behöver du sota skorstenen. 
Service - Allt från installationer och hushållsmaskiner. 
Tomträttsavgäld - gäller bara för de som har hus på en tomt som inte är friköpt. 
Andra avgifter - t.ex. vägförgreningsavgifter och liknande avgifter.

 

Så kan du påverka dina driftkostnader

Det finns flera sätt att sänka sina kostnader, på vissa plan mer och andra plan mindre. När det kommer till elförbrukning exempelvis, så är det lätt hänt att man lämnar lampor och annan elektrisk utrustning på även då man inte är hemma eller är i rummet. Ett sätt att sänka elkostnaderna är genom att tänka på att stänga av allt som inte används. Ett starkt tips är att använda strömdosor och stänga av strömmen över natten så att inga elektriska apparater står på standby och drar ström. Du kan alltid se över vad du har för pris idag och se efter om du kan hitta ett annat avtal som ger dig förmånligare priser.

När det kommer till boende i hus, så är det 60% av kostnaderna i drifter som går till uppvärmning av huset. Det är med andra ord betydligt dyrare att försörja ett hus med värme och elektricitet i jämförelse med en lägenhet. Som villaägare så blir lätt många bäckar små en större besparing. Tänk på hur de boende i huset använder elektricitet och se över om ni kan minska förbrukningen på något sätt. Behöver huset byta fönster eller har dålig isolering? Även om det är en större kostnad att fixa, så kan det spara in en hel del på kostnaderna av el och uppvärmning över tid.

Om värmekostnaderna för ett hus är högt så kan det också vara en bra idé att tänka på att byta värmekälla. Många exempelvis väljer att installera fjärrvärme som som på ett par år kan spara in en hel del i kostnader. Sedan när det kommer till förbrukning av varmvatten i huset så går det i regel att göra en del. Att ta en varm dusch i 20 minuter eller en snabbdusch på någon minut kan skilja tusenlappar i driftkostnader per år till exempel.

 


Tänk alltid klimatsmart och långsiktigt

Många gånger så tänker man att det är billigare att köpa de billigaste lamporna, men tänker inte på att de förbrukas snabbare och i många fall drar mer elektricitet än t.ex. LED-lampor. Även om de är dyrare att köpa så håller de längre. Tänk därför alltid långsiktigt och försök att tänka så klimatsmart du kan, både när det kommer till produkter som används i huset till hur du förbrukar el, värme och vatten.

Välj alltid miljövänlig el och tänk på framtiden. Om du har ett fritidshus så kan du spara in massor på elkostnader genom att installera solceller. Försök välja så ren el som du bara kan, långt från fossila bränslen som skadar miljön. 

Medlemsnyhet

Företag
AWISECO AB

Utsiktsvägen 16
591 35 Motala
Sverige

Sänd till en kollega

0.078