23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Digital rekrytering - En win-win för båda!

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Allt fler arbetsgivare upptäcker de många fördelarna med digital rekrytering. Den digitala rekryteringen har utvecklats över tid, från att kunna lägga ut anställningsannonser digitalt till att sköta hela rekryteringsprocessen.

Den digitala revolutionen gör att det finns många olika tjänster för digital rekrytering. Det går till och med att låta de arbetssökande ansöka via mobilappar. Samtidigt så finns det ingen universallösning, olika arbetsgivare har olika behov men även olika förutsättningar.

En digital rekryteringsprocess kräver också annat av den arbetssökande, framför allt att man kan hantera tekniken. Det finns idag många digitala lösningar för att förenkla rekryteringsprocessen både för dig som rekryterar men även dig som jobbsökande. Oavsett om intervjun sker digital eller fysisk ska man vara noga att ge ett bra intryck och använda sig av personlig brev mall för att stärka din yttre image i din pågående process i jakten på ditt framtida drömjobb. När det kommer till att hantera tekniken blir det även till en fördel för arbetsgivaren om man strävar efter att rekrytera anställda som är tekniskt- och digitalt kompetenta. Så redan att satsa på digital rekrytering kan vara ett bra sätt att i ett tidigt skede matcha sina behov.

Vilka problem finns och hur löser vi dem?
Något som öppnar upp för att kunna förenkla och effektivisera anställningsintervjuer är att göra intervjuerna via videosamtal. Vill man rekrytera bredare än på orten är det också ett sätt att göra det enklare för arbetssökande som bor på andra orter, kanske rentav finns matchande kompetens utomlands. Många drar sig för att åka på en intervju när man måste ta sig många mil för att träffa en potentiell arbetsgivare. Genom att första intervjun sker på distans kan man locka fler en större bredd på arbetssökande.

Det som är bra med intervjuer via ett videosamtal  är att de går att hålla intervjuer mer kortfattade och därför effektivisera rekryteringsprocessen i många led. Detta är till fördel för rekryteringsföretag som kan göra enorma besparingar i det långa loppet. Att inte behöva vara närvarande vid fysiska möten erbjuder självklart många fördelar i sitt arbete att hitta den perfekta kandidaten, men man bör tänka på att det kräver en hel del planering samt teknisk kunskap att bekanta sig med innan man kan förvänta sig att samtliga involverade är med på tåget. För den som söker en tjänst som dessutom kräver digital kompetens är det inte ett bra intryck om man inte själv kan hantera det.

Vilka är då fördelarna med att digitalisera sig?
En de större fördelarna är givetvis att de digitala verktygen erbjuder flexibilitet som i längden kan innebära stora besparingar för båda parter - i form av tid som självklart i sin tur resulterar i kostnader hos en annan Offentlig sektor har tidigare inte varit lika framåt när det kommer till digitala tjänster men det ändrar sig, då digital referenstagning blivit allt med populärt i större städer som Stockholm  där företaget Refapp tillsammans med deras kunder belyst problemet med traditionell referenstagning och hittat en lösning på hur man kan effektivisera arbetet genom att digitalisera referenstagningar i en app..

Här har man kommit så långt att man inhämtar referenstagning digitalt och på så sätt effektiviserar flödet något enormt. Digital referenstagning erbjuder fortfarande en strukturerad och så pass transparent tjänst att man fortfarande behåller den röda tråden i kompetensbaserad rekrytering. 
För referenstagning kan ta mycket lång tid när man ska försöka ringa och pricka in när referensen är tillgänglig. Här får man istället svar inom ett dygn och får mer mycket mer referenstagningar att jobba med.
Digital rekrytering kan även innebära nya möjligheter till att presentera arbetsplatsen och medarbetarna för att arbetssökande ska få ett intryck om vad man kan vänta sig. Det väcker ett helt annat intresse hos de sökande och man får direkt en känsla för om arbetsplatsen matchar det man söker hos en arbetsgivare.

Tänk nytt och tänk digitalt
När man rekryterar digitalt öppnar sig också nya möjligheter när det kommer till att bilda sig en uppfattning om potentiella medarbetare. Ett bra sätt är att istället för att kandidaterna ska skriva personliga brev låta dem göra en liten video där de presenterar sig själv. För den som ska läsa alla CV:n och personliga brev kan det också vara mer intressant än att beta av högar med långa texter som dessutom är snarlika.

Det är inte alltid lätt att komma igång med digitala rekryteringar om man är ovan och då kan det vara en god idé att ta hjälp för att komma igång. HR-avdelningar kan med fördel få en utbildning om man är osäker, för potentialen är enorm. Från att kunna rekrytera rätt kompetens som inte finns i regionen till att förenkla och effektivisera hela rekryteringsprocessen. För arbetsgivare är det också en konkurrensfördel, man syns och man är i framkant, speciellt när man vill rekrytera kompetens som efterfrågas av många.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062