23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

De viktigaste för- och nackdelarna med luftvärmepumpar

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Hämta värme och kyla i stort sett gratis ur luften

Det låter ju som en dröm men det är det inte. Dagens luftvärmepumpar kan ge dig värme inomhus trots att det är många minusgrader utanför. På sommaren kan samma luftvärmepump användas omvänt och ge härligt svalkande kyla.

Låt oss se på några av de viktigaste för- och nackdelarna med luftvärmepumpar som du bör vara medveten om då du funderar på att börja värma ditt hem med en värmepump.

De främsta fördelarna med luftvärmepumpar

Vi börjar med fördelarna som är ganska många. Här är de allra främsta:

Stor besparing – Oavsett om du väljer en luftluftvärmepump eller en luftvattenvärmepump rör det sig om ganska stora besparingar. Det behöver inte ta lång tid innan du börjar se skillnad på din elräkning. Även frånluftpumpar ger goda besparingar på energikostnader.

Behövs ingen vattenburen värme – I hem där det finns element som drivs med el och som inte har vatten kan det vara bra att kunna byta till en luftvärmepump. Då det inte behövs någon installation av vattenburna värmeelement blir det en rätt så liten investering.

Går att koppla till vattenelement – En luftvattenvärmepump kan hämta energin från luften och föra över den till vattenelementen. Den kan också användas för att få golvvärme och värme i kranvattnet.

Kan användas omvänt – En bra luftvärmepump går att använda omvänt så att den kyler luften när det är önskvärt. Du får alltså värme och kyla med en och samma pump.

Renare luft – Det är också känt att luftvärmepumpar ger renare luft. De har filter som plockar upp partiklar och håller luften fri från sådant som skulle kunna leda till eller förvärra allergier. Man kan säga att husets luft blir hälsosammare.

Fungerar med direktverkande el – Det är enkelt att använda en luftvärmepump då den fungerar bra med direktverkande el.

Passar de flesta bostäder – Även lägenheter kan värmas med luftvärmepump. Det gäller bara att ta reda på om det går bra att installera utomhusdelen vid fastighetens utsida.

Nackdelar med luftvärmepumpar

Det finns förstås några möjliga nackdelar med luftvärmepumpar som kan vara bra att ha lite koll på. Här är de främsta.

Fungerar inte utan el – Oavsett om du väljer en luftluftvärmepump eller en luftvattenvärmepump måste du ha el för att driva den. Det krävs inte lika mycket el som när du värmer huset med elektriska element. Men helt utan elbehovet blir du inte.

En stängd dörr hindrar värme – När du sprider värme i luften sprids den inte vidare i huset om en dörr är stängd. Det betyder att du kanske måste installera flera inomhusdelar eller beakta en luftvattenvärmepump för att sprida värmen med vatten till husets alla rum och våningar.

Det kan bli bullrigt – Det finns luftvärmepumpar med utomhusdelar som är mycket bullriga. De stör inte bara er som bor i huset utan hela grannskapet. Ta reda på dB-värdet för utomhuspumpen som du funderar på att köpa ligger på för att undvika problem med oljud!

Behöver du hjälp att hitta rätt värmepump?

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063