23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vilka skyltar är godkända I gatubilden?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Reklamskyltar har varit en del av gatubilden sedan skriftkonstens födelse,

 Även i vår digitala tidsålder så är de fysiska skyltarna ett påtagligt och effektivt sätt att dra till sig uppmärksamhet för verksamheter och affärer som vill få in kunder i butiken.

Men hur ser det ut med regler på området? Vilka skyltar får du sätta upp och var?

När det gäller vägområden så är Trafikverkets grundinställning att de ska undvikas så mycket som möjligt eftersom de kan distrahera bilisterna. Undantag kan göras på rastplatser och för det man kallar allmän information exempelvis valaffischer. Det betyder att du inte kan sätta upp skyltar hur du vill ens på egna marker längs trafikerade vägar.

Utanför vägområden är det Länsstyrelsen som beslutar om tillstånd, förutom inom detaljplanelagt område, där kommunen beslutar om bygglov inom ramen för plan- och bygglagen. De flesta reklamskyltar utanför detaljplan kräver tillstånd enligt 6 § lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, LGS.

Skyltar i gatumiljö
Det är inte ovanligt att kommuner begränsar utomhusreklam I stadskärnor, här handlar det så inte om distraktioner I trafik utan för att gaturummet inte ska störas för mycket av annonserna. En vanlig form av skyltning utanför mindre butiker är så kallade gatupratare, även kallad trottoarpratare, eller A-skyltar. Gatupratare är vanligt förekommande på gator, trottoarer och torg. För att placera en gatupratare i Sverige på allmän plats krävs det tillstånd enligt ordningslagen. Det mest centrala när det gäller skyltning som gatupratare, liksom andra former av skyltar är att de inte utgör trafikfara eller olycksrisk och att de inte hindrar framkomlighet. Gatupratare som är felaktigt utformade eller felaktigt placerade är ett stort problem för främst synskadade och funktionsnedsatta. Modeller som exempelvis snurrar kan utgöra fara vid stark vind, så det är viktigt att butikerna väljer rätt modell.

Om du snabbt behöver skyltar
Vid snabbt behov av skyltar kan någon av de olika firmor som säljer skyltar användas med fördel. Du kan exempelvis använda dig av Skiltex.se som funnits i Sverige och Danmark sedan 2008 och idag är en av Skandinaviens största nätbutiker inom skyltar, visningsmontrar & mässutrustning till låga priser och med mycket snabb leveranstid. Här kan du t.ex. köpa gatuskyltar, snäppramar, akryldisplayer, broschyrställ, m.m. Och du se och känna av kvaliteten på våra snygga roll-up banderoller, strandflaggor och utställningsväggar.
De erbjuder bland annat gatupratare som är neutrala i sin design eftersom vi inte tycker att de inte stjäla fokus från själva budskapet, och de har även specialformade gatupratare som är säkra i blåsigt väder. Skiltex.se har ett stort centrallager i Glostrup, Danmark, så att de snabbt kan skicka skyltarna och obegränsad returrätt. På grund av stor efterfrågan har de även sedan 2014 en butik och utställningslokal i Köpenhamn, där produkter kan beskådas, kännas av, köpas och / eller avhämtas.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062