23948sdkhjf

Så gör du bilen mer säker att köra

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det är viktigt att ta ha en säker bil när man ger sig ut på vägarna - och det finns mycket man själv kan göra för att förbättra bilens förutsättningar. Läs här.

Det är viktigt att ha en säker bil när man ger sig ut i trafiken. Men det finns mycket man som bilägare själv kan göra för att förbättra bilens förutsättningar. Här är tipsen på vad du ska göra för att öka bilens säkerhet.

Det viktigaste man ska tänka på för att göra bilen mer trygg handlar framförallt om att följa biltillverkarens föreskrifter och serviceschema, att vara uppmärksam på avvikelser och lyssna till bilens varningssignaler.

Regelbunden Service
Att se till så att bilen servas efter givna intervaller är en av de viktigaste sakerna en bilägare kan göra. Servicen är ett underhåll som krävs för att garantera bilens säkerhet samtidigt som den hjälper till att hitta fel innan de uppstår. Det är en trygghet för bilägaren och en service ger möjligheten att fundera ut vad som ska göras med eventuella fel. I en service ingår oftast en kontroll av bl.a. lampor, vätskor, bromsar, däck, elektronik, instrument, vindruta, motor, interiör som exempelvis säkerhetsbälten och handbroms.

Även om det kostar en del pengar att serva bilen så kan du faktiskt spara pengar på det - långsiktigt sett. Bilar som inte får sin service tenderar att ha en mycket högre bränsleförbrukning. Till exempel kan oljebyte faktiskt ha en stor inverkan på hur mycket bensin som används vid körning. Läs mer om service på autobutler.se eller få tre offerter för din bil.

Däck
När det kommer till säkerhet är både bromsar och däck livsviktiga. Däcken är det på bilen som har kontakt med vägen. För det första är det viktigt att ha rätt däck för rätt underlag. I Sverige är det lag på vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december till 31 mars, om det råder vinterväglag. Något som är viktigt att hålla koll på för att göra körningen mer säker, är att hålla ett öga på lufttrycket i däcken.

Om man kör med 20 procent mindre lufttryck än rekommenderat kan man förkorta däckens livslängd med 75 procent. För lågt lufttryck förlänger även bilens bromssträcka. Rekommenderat lufttryck brukar man kunna hitta i bilens instruktionsbok och som klistermärke innanför tanklocket och på bilens dörrsida eller dörrstolpe. Glöm inte heller att kontrollera mönsterdjupet. På sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster och minst 3 mm på vinterdäck. Läs mer om däck på autobutler.se eller få 3 offerter på däckbyte. 

Bromsar
Det är mycket som kan gå fel på bromsarna. Då bromsarna sitter under bilen, nära hjulet så utsätts de konstant för slitage. Framförallt kan vintermånaderna vara mycket hårda mot bromsarna. För då är vägarna ofta våta och då ökar risken för att bromsarna blir fuktiga och smutsiga. Om du skulle upptäcka problem med bromsarna bör du ta bilen till en verkstad så fort som möjligt.

Det man ska hålla extra utkik efter är: slitna bromsbelägg, låg nivå av bromsvätska, förorenad bromsvätska, rostig bromsskiva, smuts på oken och skadad bromskraftsförstärkare. Att inte ha en par väl fungerande bromsar kan utsätta både dig och dina medtrafikanter för livsfara. Besök autobutler.se om du vill veta mer eller behöver nya bromsar.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.09