Kategori : Månadens artikel

Verktygsmaskinen som twittrar

Att många människor numera twittrar för att informera och för den delen hålla sig informerade torde vara väl bekant för de flesta. Att fabriker och maskiner kan göra samma sak är kanske mer okänt. Och i ärlighetens namn, än så länge är detta inte verklighet, men forskning vid KTH kan leda till att det faktiskt blir det.

Läs mer →

System för automatisk kontroll av maskinhälsa

Ändrade driftförhållanden har lett till en begynnande förslitning i ett lager. Sensorer känner av detta, sensordatan analyseras blixtsnabbt i ett överordnat system som direkt skickar en signal till det automatiserade smörjsystemet som i sin tur trycker i lite extra fett och därmed förlänger lagrets livstid avsevärt. Utopiskt? Nej, det skulle kunna bli verklighet inom bara några år.

Läs mer →

Axeluppriktning med automatik

Att automatiskt utföra uppriktning av axlar under drift kan kanske låta omöjligt, men så är det inte. Företaget DynaLign AB arbetar med idén att utveckla en sådan teknik. Ursprungligen var idén tänkt för sjöfart, men ny ser det ut som att det blir pappersindustrin som blir först ut.

Läs mer →

Scania om framtidens underhåll

Ett svenskt storföretag som alltid nämnts med stor respekt när det gäller underhåll är Scania. Underhållet har länge varit ett prioriterat område i verksamheten, något som genom åren bland annat visat sig genom ett tidigt anammande av tillståndskontroll och bildandet av ett eget underhållsbolag. Att underhåll definitivt har statusen ”kärnverksamhet” framgår av vår intervju.

Läs mer →

Hur svårt är underhåll, egentligen?

Underhållsfilosofier och underhållsstrategier, två begrepp som säkert skapat huvudbry hos mer än en företagsledning och inte minst underhållsavdelning genom åren. Att välja väg, verktyg och metoder är inte lätt och det är mycket att sätta sig in i. Eller? Är det här med underhåll egentligen så svårt? Vi ställde frågan till en som haft anledning att fundera på den i åtskilliga decennier nu, nämligen ”underhållsgurun” Christer Idhammar.

Läs mer →

Energieffektivisering av hydraulsystem

Diskussionen om hur vårt energisystem ska se ut i såväl nära framtid som på lite längre sikt pågår ständigt. I den diskussionen talas det ofta om hur mycket mer effekt vi kommer att behöva i framtiden, men det är sällan det pratas på allvar om hur vi kan använda den energi vi har på ett bättre sätt. Det menar i alla fall Lennart Strandberg som höll ett mycket uppskattat föredrag på konferensen Pumpdagen i början av oktober.

Läs mer →

ABB säljer Full Service

I slutet av augusti meddelade ABB att företaget tecknat ett avtal om försäljning av sin verksamhet Full Service till riskkapitalbolaget Nordic Capital. Full Service levererar inhyrda industriella underhållstjänster och verksamheten har växt fram som en sidoaffär till koncernens livscykelservice.

Läs mer →

Trilskande fläkt nu problemfri

Lagerna i den verksamhetskritiska primärluftfläkten gick sönder titt som tätt, ibland flera gånger per år. Detta blev ett stort problem för värme- och kraftproduktionen vid Fortum Högdalen och till sist blev man tvungna att ta in extern hjälp för att komma tillrätta med problematiken.

Läs mer →

Verktygsbilagan 2016

Produktnyhetsbilagan 2016

Sök