23948sdkhjf

49 miljoner till UH-forskning

Mistra utlyser ett program som ska leda till lösningar på infrastrukturens driftproblem.

Att tåg kommer sent eller att kommunala vattenledningar springer läck är bara ett par exempel på att svensk infrastruktur är i dåligt skick. Frågan är hur problemen ska hanteras.

Att hitta svaren blir en huvuduppgift för det nya Mistraprogrammet som kommer att få en totalbudget på ca 70 miljoner kronor. 

Mistra inbjuder forskargrupper att tillsammans med relevanta aktörer i samhället lämna förslag på ett nytt forskningsprogram om hur underhållet av den fysiska infrastrukturen i form av vatten- och avloppsanläggningar, samt vägar och järnvägar, ska optimeras för att ge största möjliga nytta både nu och i framtiden. 

Innan Mistras styrelse klubbade beslutet om utlysningen genomfördes en förstudie som konstaterade att det finns ett behov av forskning kring just underhåll inom infrastruktur. Framförallt inom områdena väg, järnväg och VA-system. Där är bristerna så stora att det skapar merkostnader för hela samhället.

– Vi vill framförallt lyfta fram den infrastruktur som kommunerna ansvarar för, främst VA-system och lokala gatunät. Men även infrastruktur i form av vägar och järnvägar kommer att finnas med inom programmet, säger Thomas Nilsson, programansvarig på Mistra. 

Forskningen ska leda till ett effektivt nyttjande av resurser sett över hela livscykeln och bidra till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Möjligheterna att koppla underhåll och upprustning av befintlig infrastruktur med investeringar i ny infrastruktur ska analyseras.

Hänsyn ska tas till osäkerhet och risker och hur dessa kan hanteras. Programmet ska inriktas på tillståndsbedömningar, prognoser och beslutsstöd, finansiering och affärsmodeller samt processer och organisation. Möjligheterna att effektivisera underhållet med hjälp av ny teknik, såsom sensorer och automatisering, ska genomsyra programmet. 

Mistra kommer att satsa 49 miljoner kronor under fyra år men förväntar sig att företag, branschorganisationer och myndigheter skjuter till ytterligare 30 procent. Programmet kommer därmed att få en totalbudget på ca 70 miljoner kronor.

Utlysningen stänger den 4 december 2017. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141