23948sdkhjf

Kall sommar i Lund

Kraftringens fjärrkylasystem i Lund har förstärks med en ny kylmaskin som gör kyla av värme.

Det innebär att SUS i Lund och övriga kunder får högklassiga miljövärden i sina klimatanläggningar.

Den nya maskinen förser nu staden med 5 MW kyla, tack vare spillvärme från fjärrvärmenätet. Det motsvarar hela Lunds behov även de varmaste sommardagarna.

- Ur hållbarhetsperspektiv blir det här en dubbel vinst. Spillvärmeflöden kan tillvaratas. Det är ett led i vårt arbete att hitta olika lösningar för att ta tillvara och nyttiggöra restflöden i samhället, säger Fredrik Fackler, produktionschef på Kraftringen.

Kraftringen har valt att bygga så kallad absorptionskyla, som drivs med värme i stället för en konventionell kylmaskin som drivs med el.

- Under sommarperioden finns överkapacitet på fjärrvärmen och den kan vi nu ta hand om och istället producera fjärrkyla med mycket bra miljöprofil, berättar Martin Gierow, projektledare för bygget av den nya anläggningen.

Den nya anläggningen skapar också kapacitet att expandera fjärrkylanätet och ta emot nya kunder.

Fjärrkyla fungerar precis som fjärrvärme, fast tvärtom. Kallt vatten produceras i en central kylanläggning med hjälp av bland annat värmepumpar och nerkylt vatten och skickas därefter i en konstant ström ut till anslutna fastigheter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.887