23948sdkhjf

Pappersbruk bygger ut vibrationsövervakning

Värmländska pappersbruket Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning.

Bruket fortsätter med tillståndskontroll från SPM. Den pappersmaskinen PM6 som får ytterligare mätpunkter. I en första etapp investerar Nordic Paper i sextiosex Duo Tech accelerometrar, som kombinerar vibrations- och stötpulsmätning med de patenterade HD-teknologierna HD-ENV och SPM HD som förvarnar om nedsatt mekanisk kondition. Mätmetoderna ger tydliga och lättolkade mätresultat i ett tidigt skede av skadeutvecklingen.

De nya mätpunkterna kopplas till onlinesystemet Intellinova, utrustat med vibrationsmoduler. Montage av systemet kommer att ske under årsstoppet sommaren 2017.

- Vi har haft onlinemätning på torkcylindrar och yankeecylinder på PM6 i några år och är väldigt nöjda med resultatet, och väljer nu att gå vidare så att vi på tre år har hela pappersmaskinen online. Enligt min mening ger det en mycket säker övervakning, säger fabriksschef Christer Österberg

Förutom onlineövervakningen av PM6 med Intellinova använder bruket i Åmotfors även det portabla instrumentet Leonova Diamond för rondering på mindre kritisk utrustning.

Nordic Paper Åmotfors producerar 48 000 ton oblekt specialtillverkat kraftpapper årligen på pappersmaskinerna PM1 och PM6. Kraftpapper är ett mycket starkt papper, tillverkat av 100 procent nyfiber (i motsats till returfiberbaserade produkter), som bland annat används som säckpapper och som ytskikt på wellpapp, så kallad kraftliner. Andra användningsområden för kraftpapper är som mellanläggspapper i stålindustrin och elektrotekniskt papper.

Foto: Nordic Paper

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08