23948sdkhjf

ABB har levererat vindkraftslänk

ABB har levererat HVDC-länken som förbinder den havsbaserade vindkraftsanläggningen DolWin2 i Tyskland med marknätet.

DolWin2 är det tredje havsbaserade vindkraftprojektet som ABB har genomfört åt TenneT utanför den tyska kusten i Nordsjön. De båda tidigare är BorWin1 och DolWin1. DolWin2 har stöd i Tysklands energiomvandlingsplan, ”Energiewende”, som syftar till att generera mer än 6,5 GW havsbaserad vindkraft per 2020 och 15 GW per 2030.

– Vi är mycket nöjda över att ha driftsatt och lämnat över projektet DolWin2 och vill tacka TenneT för deras fortsatta tillit och samarbete, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.

HVDC-länken förbinder de havsbaserade vindkraftparkerna med marknätet och har kapacitet att förse mer än en miljon hushåll med förnybar energi. HVDC är en teknik för att på ett tillförlitligt och effektivt sätt kunna överföra stora mängder energi över långa avstånd med minimala förluster.

- Tekniken är idealisk vid integrering av avlägsna förnybara energikällor i elnätet och spelar en central roll i att ABB är den givna partnern för ett starkare, smartare och grönare elnät, i linje med vår strategi Next Level, säger Claudio Facchin.

Länken på 916 MW använder ABB:s teknik HVDC Light och VSC-lösning (Voltage Source Converter), samt innefattar en 320 kV omriktarstation som är placerad på en plattform cirka 45 km ut i havet. För ABB innefattade projektet design, leverans, installation och driftsättning av de kompakta omriktarstationerna till havs och på land, liksom undervattenskablar och kabelsystem under jord.

ABB banade väg för VSC-baserad HVDC Light-teknik redan för 20 år sedan och har levererat 19 av de 25 VSC HVDC-projekt som driftsatts runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079