23948sdkhjf

Kompetensvalidering av UH

Svenska staten har beställt utveckling av verktyg för att kunna validera, och därigenom öka kompetensen hos, UH-personal inom svensk industri.

Skolverket, Teknikföretagen och IF Metall ska samverka för att ta fram ett övergripande system för kompetenskartläggning, fastställande av relevanta kvalifikationskrav, samt validering av kompetensen på SeQF-nivå 3 och 4, det vill säga gymnasienivå.

Syftet med uppdraget är att kunna stötta svensk industri i samband med: Rekrytering, Omstrukturering, Omställning, Utbildning och Personalutveckling.

Ett konsortium bestående av olika teknikorganisationer, däribland Riksorganisationen Svenskt Underhåll, har nu fått i uppdrag att ta fram grundläggande kvalifikationskrav och utveckla ett datoriserat valideringssystem med fokus på underhåll. Tidigare har konsortiet utvecklat valideringssystemet Industriteknik Bas, och tilläggsmodulen Automation Bas, vilka har använts inom svensk industri i stor utsträckning och med mycket gott resultat. Allt kommer att samlas inom ramen för Svensk Industrivalidering.

För Riksorganisationen Svenskt Underhåll innebär uppdraget att i nära samarbete med svensk industri forma kvalifikationskrav för mekaniker, elektriker och automationselektriker inom olika branscher. Därefter utvecklas valideringssystemet Underhåll Bas, som blir ytterligare en tilläggsmodul till Industriteknik Bas.

Det första steget är att ta fram kvalifikationerna för personal inom underhåll och automation. Kvalifikationerna beskriver vilka ämnen och till vilket djup valideringssystemets frågor skall täcka. Därefter påbörjas arbetet med att utveckla och implementera Underhåll Bas.

Riksorganisationen Svenskt Underhåll vill nu komma i kontakt med representanter från olika företag inom svensk industri för att säkerställa rätt omfattning och nivå samt en testkörning (pilottester) av Underhåll Bas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062