23948sdkhjf

3 600 liter saltsyra läckte ut i Ånge

3 600 liter saltsyra hann rinna ut från den läckande järnvägsvagnen i Ånge förra veckan. Det finns en risk att saltsyran når grundvattnet.

Det var i torsdags, vid omlastningen från en tågvagn till Akzo Nobels kemikaliefabrik i Alby, som det började läcka saltsyra underifrån järnvägsvagnen. Det visade sig vara ett hål i vagnen, rapporterade Radio P4 Västernorrland.

– Jag vill inte dra några förhastade slutsatser. Vi kommer naturligtvis att undersöka det här. Det vi vet är att vagnen är besiktad 4 augusti förra året, sade Tommy Walker, produktionschef på Akzo Nobel i Alby, till P4.

Totalt 3 600 liter syra bedöms ha läckt ut. Resten av saltsyran i vagnen samlades upp. Räddningsinsatsen avslutades vid 19-tiden på torsdagskvällen. Det finns en risk att saltsyran kan nå grundvattnet, enligt Emil Brodin, insatsledare från räddningstjänsten.

Medan utsläppet pågick bildades ett giftigt gasmoln som drev över Alby. Allmänheten uppmanades att stänga av all ventilation och hålla sig inomhus och Albyskolan evakuerades.

Det har inletts en förundersökning om miljöbrott. Akzo Nobel kommer att göra en egen utredning av olyckan för att få reda på exakt vad som orsakade den.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078