23948sdkhjf

Lyckad energitrimning av kammarfläkt

Genom att ta bort ljudbafflar vid ett fläktbyte har Veolia FM visat att det finns en oväntat stor energisparpotential.

På universitetssjukhuset i Linköping, US, pågår sedan flera år ett intensivt och arbete med energioptimering och minskad energiförbrukning. Ett av de långsiktiga målen är en halvering av energiförbrukningen fram till år 2050. Ambitionen omfattar också många andra av Region Östergötlands fastigheter. Projekten leds av Veolia FM AB.


På US har Veolia FM en platsorganisation som bland annat arbetar med ständiga energiförbättringar. Bland annat har de bytt fläktar till ebm-papst kammarfläktar med EC-teknologi i ett flertal av sjukhusets byggnader.


I samband med att en äldre remdriven fläkt skulle ersättas med en EC-fläkt väcktes en idé om det skulle vara möjligt att uppnå ytterligare energibesparingar genom att ”trimma” kammarfläkten. Upphovsman till idén var Tobias Ring som är drifttekniker vid Veolias platsorganisation på US.


- Vi visste innan att vi skulle göra en energibesparing på närmare 40 procent genom själva fläktbytet. Det jag var nyfiken på var om det fanns en ytterligare sparpotential genom att ta bort ljudbafflar och öka avståndet mellan de som lämnades kvar. Vi bestämde oss för att prova, säger Tobias Ring.


Resultatet blev en besparing på ytterligare cirka 14 procent.


Efter att bafflarna tagits bort minskade motståndet vilket gjorde att man kunde dra ner på trycket. Därmed behövde inte fläkten gå lika hårt vilket gav den ytterligare energibesparingen. Veolia har nu energitrimmat ytterligare en kammarfläkt och snart är det dags för den tredje.


Klas Alner på ebm-papst i Järfälla är också överraskad över att besparingen blev så stor efter borttagandet av ljudbafflar:


- Projektet hos US visar att det finns möjligheter till energibesparingar som många kanske inte tänker på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064