Tillståndsbaserat underhåll för industrins arbetshästar

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

ABB lanserar i maj en ny sensor för den svenska industrimarknaden. Verkstadsjätten räknar sensorn som en milstolpe i sin 120-åriga historia.

Den nya smarta sensorn, som heter ABB Ability™ Smart Sensor, ska användas till tillståndsövervakning av lågspända asynkronmotorer, LV-motorer.

Som LV-motorer räknar ABB allt under 1000 volt. De här motorerna, som finns i modeller från ett halvt kilo upp till flera hundra kilo, finns överallt inom industrin, hos energibolag och VA-verk. De finns i pumpar, fläktar, kompressorer, fastigheter, och så vidare. De är industrins arbetshästar.

Så marknaden är oändlig.

- Sensorn är lätt för kunderna att fästa på ramen på motorn. Man limmar fast den, berättar Niklas Keisu, säljchef på Motor & generatorservice.

Sensorn utnyttjar den senaste teknologin inom IoTSP, Internet of Things, Services and People. Sensorn är en kompakt batteridriven enhet, inte mycket större än en mobiltelefon, som i realtid mäter flera parametrar såsom vibrationer, temperatur och inom en snar framtid även andra viktiga driftparametrar. När något är fel talar talar motorn själv om att den behöver service.

Resultat som grafik

- Datan överförs trådlöst, med hjälp av enheternas inbyggda Bluetooth, via antingen användarens mobila enhet, till exempel en smartphone eller en surfplatta. I framtiden blir det en gatewaylösning till en säker molnbaserad server.

Datan analyseras sedan med en speciellt utvecklad programvara och skickas tillbaka till anläggningsoperatörens smartphone eller en kundportal, för planering av underhållet. Presentationen sker med hjälp av enkel, lättfattlig grafik.

Genom att upptäcka defekter och problem i god tid, innan de orsakar driftstopp eller haveri, kan de oplanerade motordriftstoppen minska med upp till 70 procent, motorlivslängden öka med så mycket som 30 procent och energiförbrukning minska med upp till 10 procent, uppger ABB. Det spar pengar.

- Vi har hållit på med det här i fem års tid. Det som har tagit mest tid har varit att utveckla algoritmerna men även hårdvaran har tagit tid att utveckla, för den ska vara robust och hålla i industrimiljö.

Ingen kontroll vanligt

Förr tog företag i lite extra när de installerade pumpar och andra maskiner. I dagens industrier finns inte så stor överkapacitet. Man har dimensionerat maskinparken efter den produktion man har, för att kunna utnyttja maskinerna fullt ut.

- Det gör det extra viktigt att hålla koll på hur utrustningen fungerar, konstaterar Niklas Keisu.

Men det är tyvärr vanligt att LV-motorer körs utan tillståndskontroll tills de går sönder. Först då repareras de eller byts ut. Det kan resultera i en rad problem såsom driftstopp, skada på annan utrustning eller förlorad produktion.

ABB ser sensorn som en “rejäl milstolpe i ABB:s 120-år långa historia inom industriell utveckling och innovation och ett stort steg mot framtidens smarta fabrik”, som de uttrycker det på sin hemsida.

Sensorn introducerades på den amerikanska marknaden förra året. Lanseringen på den svenska marknaden sker på mässan Elfack i Göteborg den 9-12 maj. Men vice President Håkan Strandberg smygvisade den redan på Industrimässorna Syd i mars.

- Lanseringen har gått över förväntan. Det är helt galet hur stort intresse den har väckt! utbrister Vice President Håkan Strandberg, när U&D träffar honom.

Christer Åkerlundh


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

49 miljoner till UH-forskning

Mistra utlyser ett program som ska leda till lösningar på infrastrukturens driftproblem.

Förebyggande UH på sommarland

Reaktorstart skjuts upp

Robot sopar rent

Avsaltningsverk invigt

Nu har avsaltningsverket på Öland invigts.

De har utsett en Digital Lead för Sverige

Kall sommar i Lund

Arkiv

Välkommen till nya hemsidan!

U&D har gjort om hemsidan för att ge dig en bättre läsupplevelse och utökad service.

Kommunalt elbolag tar över elförening

Pappersbruk bygger ut vibrationsövervakning

Värmländska pappersbruket Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning.

Klätterservice får OK

Vattenverk har ljudisolerats

ABB har levererat vindkraftslänk

Chemiclean expanderar

Skandinavisk industrimässa i Danmark

Ny standard för energimoduler

Norsk vågkraft påkopplad på nätet

Nu har Waves4Powers vågkraftsystem kopplats upp och börjat leverera ström till det landbaserade norska elnätet. Detta ägde rum vid ön Runde på det norska Vestlandet.

Forskningspengar till additiv tillverkning

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Samarbeten ska stärka digitaliseringen

Risker vid arbete i varma miljöer

De ska renovera tåg för 90 miljoner kronor

Siktar på uppkopplade byggplatser

3 600 liter saltsyra läckte ut i Ånge

Kompetensvalidering av UH

Borrkompaniet och Miljörivarna fusioneras

Svenskt hydraulikföretag växer i Danmark

Stavdal lyfter konstnärer

SAAB får order på underhåll av ubåtar

Två verktyg mot utpressningsprogram

Får tillstånd att använda drönare

Höga krav på sjukhusinstallationer

Mekano sluter samarbetsavtal

Rolf G. Roverud till Infranords koncernledning

ABB uppgraderar fem gruvhissar

Ledare: Samarbeta mer

Sänd till en kollega

0.188