23948sdkhjf

Bränsleceller ersätter dieselaggregat

Vätgasdrivna bränsleceller med vattenånga som enda utsläpp kan komma att ersätta dieseldrivna reservkraftgeneratorer och batterier. Relacom medverkar i ett pilotprojekt.

Den pilotanläggning som Relacom har installerat utgör reservkraft i en talekomstation. Backupen består av två bränsleceller som vardera ger en effekt på 5 kW. Relacom har även ansvar för underhållsarbete och påfyllning av den vätgas som är bränsle i tekniken.


– Energibolag, teleoperatörer med flera står inför stora utmaningar eftersom nuvarande batteri­anläggningar inte har tillräcklig kapacitet att klara de kommande kraven som gäller för reservkraft. Bränslecellstekniken har den kapaciteten och har också fördelen att den är en hållbar och grön lösning, säger Thomas Persson, som är kundansvarig för projektet på Relacom.


Installationen har skett på uppdrag av Ballard Europe, som är en del av det globala bolaget Ballard Power System. Den nu aktuella lösningen innebär att man har ersätt det tidigare dieseldrivna reservkraftaggregatet med miljövänliga bränsleceller som genererar el med hjälp av vätgas. Den enda restprodukten blir ren vattenånga. När vätgasen dessutom produceras inom Sverige med elektrolys och vindkraft är processen helt klimatneutral.


– Hittills har bränslecellstekniken främst uppmärksammats som alternativ drivkälla för bilar. Men den är ju också ett smart och grönt alternativ i den här typen av stationära tillämpningar där den eliminerar de skadliga utsläppen från diesel och andra fossila bränslen, säger Mats Giss som är chef för Relacoms affärsområde Power.


– Vi är övertygade om att bränslecellstekniken har en enorm potential av många skäl, inte minst för miljöns skull. Inom Relacom har vi därför satsat på att bygga upp egen kompetens för installation, drift och underhåll av bränslecellsanläggningar, fortsätter han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141