23948sdkhjf

Ny IoT-tjänst för cisternövervakning

SSG har utvecklat en ny teknisk IoT-plattform för industrin - SSG Connect. Till att börja med ska den användas för automatisk övervakning av nivåer i kemikalietankar och cisterner.

– Det har länge funnits ett marknadsbehov av att skapa lösningar som kan hantera produkter och data oavsett leverantör. För detta behövs struktur och standarder för att man ska kunna dra full nytta av de stora datamängder som då blir tillgängliga, säger Lena Wiig, tjänstechef på SSG och tjänsteägare för SSG Connect.


Hittills har många aktörer utvecklat enskilda lösningar för just sina produkter. Det leder till heterogena och leverantörsunika IT-miljöer som ökar komplexiteten vid både användning och underhåll.


– När en produkt byts ut påverkas även relaterade IT-system, vilket blir kostsamt för företagen. Dessutom försämras möjligheterna att utbyta data mellan kunder, leverantörer, transportörer och produkter.


Med den nya automatiska cisternövervakningen kan kemikalieleverantörer och inköpare ute på anläggningarna snabbt följa vad som händer i cisternerna.


– Kunderna får tillgång till en IoT-hub, som är uppkopplad mot givarna, som redan finns i deras cisterner. SSG har tagit fram en applikation som i diagramform visar data och kritiska beställningspunkter från givarna. På motsvarande sätt kan även leverantörerna se alla de cisterner de levererar till, vilket gör arbetet mycket enklare för dem.


Plattformen använder sig av öppna, standardiserade IoT-gränssnitt, vilket innebär att data via molntjänster kan lämnas och hämtas på ett standardiserat sätt.


– Lösningen innebär lägre kostnader för industrin genom en effektivare supply chain-process och minskad miljöpåverkan, eftersom transporterna kan optimeras.


Den nya plattformen är även kompletterad med en behörighetsadministration.


– Leverantören tar då över leveransansvaret och garanterar påfyllnad, vilket i sin tur innebär att de optimerar sin logistik. De har ju kunder på många olika geografiska platser och de kan då fylla en tankbil och leverera till flera. Tjänsten hjälper åkarna med information om exakt var, hur och vad ska de leverera.


Utvecklingsarbetet av IoT-plattformen har skett i nära samarbete med bland andra ProcessIT, SCA Obbola, SCA Munksund och Microsoft. SSG Connect ska lanseras och vara i drift innan sommaren 2017. Målgruppen är inköpare på anläggningarna, kemikalietillverkare och transportörer.


I och med att det är en öppen plattform, med standardiserade gränssnitt för att skicka och hämta data, så ökar möjligheterna för andra externa tredjepartsutvecklare att bidra med egna applikationer.


– Ju fler som utvecklar, desto fler kreativa lösningar kommer det att skapas. Vi får generella lösningar istället för privata lösningar. Det här borde vara intressant för alla parter, säger Lena Wiig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11