23948sdkhjf

Svenska elbranschen trappar upp säkerhetsarbetet

Efter hackerattacken mot Ukraina i december 2015, där delar av landet miste sin strömförsörjning, skärper nu den svenska elbranschen sitt säkerhetsarbete.

Dagens Nyheter har i en artikel gett en ruggig skildring av vad som egentligen hände i Ukraina den där vinternatten 2015.


En operatör på det lokala elbolaget i staden Ivano-Frankivsk, i västra Ukraina, höll på att packa ihop för dagen. En rörelse i ögonvrån fick honom att titta upp. Det var muspekaren på skärmen som hade börjat röra på sig av sig själv…


Markören tog fram systemen som hanterade elnätet och letade upp avstängningsknapparna. I panik greppade operatören mus, men någon annan hade kontrollen över den. Han konstaterade att hans lösenord var utbytta.


Stora delar av landet släcktes ner. Det var första gången någonsin som den del att ett lands elnät slogs ut av en hackerattack.


Den 17 december förra året hände det igen. Strax före midnatt gick strömmen i en del av huvudstaden Kiev. Kraftstationen Pivnitjna, som förser en del av staden med elektricitet, hade helt enkelt stängts av. Även den gången utfördes nedstängningen av hackare.


På säkerhetskonferensen S4 i Florida nyligen lade utredaren Oleksij Jasynskyj och hans kollega Marina Krutova fram några slutsatser. Båda gångerna användes skickligt utformade, riktade utskick av falska mejl som smög in trojaner på mottagarnas datorer. Det gav angriparna en väg in. Därefter skiljer sig attackerna något, men klart är att i bägge fallen var det en resursstark grupp som låg bakom.


Ukrainahändelserna blev en varningsklocka för alla elbolag. Den svenska elbranschen trappar nu upp sitt skydd. Svenska kraftnät har byggt upp tillfälliga testanläggningar där it-attacker mot elnätens kritiska styrsystem kan simuleras. Incidenterna i Ukraina har skapat rusning till såna utbildningar.

Läs hela DN-reportaget här:


http://www.dn.se/ekonomi/okand-tog-over-kraftstationen-och-stangde-av-elen/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094