23948sdkhjf

Husköpare beredda betala mer för energisnåla hus

Husköpare är villiga att betala extra för energieffektiva småhus om månadskostnaden blir oförändrad jämfört med ett traditionellt hus. Det visar en studie som NCC genomfört på uppdrag av Statens energimyndighet. Den etablerade uppfattningen om att husköpare inte är villiga att betala mer för energisnåla hus kan nu revideras. En nyligen avslutad studie visar att drygt 80 procent av NCC:s potentiella småhusköpare anser det viktigt att köpa ett energieffektivt hus – förutsatt att månadskostnaden är oförändrad.
Med en merkostnad på cirka 50 000 kronor kan driftskostnaderna i ett modernt småhus minska med upp till 25 procent. Den högre lånekostnaden kompenseras av den betydligt lägre driftskostnaden.
– Detta gör att boendekostnaderna blir lägre redan första året enligt beräkningar från Föreningssparbanken, säger projektledare Svante Wijk, på NCC Teknik.
Den genomsnittlige husköparen lägger mellan 70 000–80 000 på olika tillval såsom annat kakel, vitvaror och finare golv.
Studien visar också att en klar majoritet av husköparna (57 procent) föredrar lägre driftskostnader framför lägre investeringskostnader (endast fem procent).
– Hus med låga uppvärmningskostnader är ett bra sätt att försäkra sig mot ökade energipriser, säger Svante Wijk.
Anledningen till att husköpare inte efterfrågar energieffektiva hus kan bero på flera saker. De är inte medvetna om hur mycket de kan spara på driftkostnaderna genom att investera i energisnåla lösningar. De vet inte riktigt vad de ska fråga efter och utgår från att moderna småhus redan är mycket energieffektiva. Byggföretagen har hittills inte varit tillräckligt aktiva i sin marknadsföring av energieffektivitet utan utgått från föreställningen att kunderna är intresserade av andra värden.
Studien har genomförts i samarbete med Mölndals Stad och Föreningssparbanken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062